Belangrijke vraagstukken oplossen als gemeente

Gemeenten en zorginstelling in ons land krijgen steeds vaker te maken met ingewikkelde vraagstukken. Denk hierbij aan het bezuinigen, het verbeteren van het wmo beleid en het plaatsen van meer voorzieningen. Al deze vraagstukken hebben betrekking op verschillende sociale situaties waarbij het van noodzaak is om dit professioneel en goed doordacht onder de loep te nemen. Maar hoe kan je dit het beste aanpakken? In dit artikel vertellen wij je hoe je als gemeente of zorginstelling kunt handelen bij ingewikkelde vraagstukken. Lees snel verder en wie weet buig jij je straks zonder te veel moeite over deze vraagstukken!

 

Laat allereerst een onderzoek uitvoeren

Voordat je aan de slag kunt gaan om de belangrijke vraagstukken op te lossen, is het noodzakelijk om allereerst een onderzoek uit te voeren. Dit is nodig om de situatie zo goed mogelijk in te schatten, zodat er op een juiste manier gereageerd kan worden. Om dit voor elkaar te krijgen is een beleidsonderzoek een aanrader. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door een extern onderzoeksbureau die objectief naar het vraagstuk kan kijken. Op die manier kunnen zij het vraagstuk inzichtelijk maken en een passend advies geven. Hierna is het mogelijk om doelstellingen op te stellen om op een efficiënte manier te handelen. Zo weet jij als gemeente of zorginstelling direct wat er precies nodig is om een bepaalde situatie onder controle te krijgen.

 

Hoe gaat het in zijn werking?

Wanneer je besluit om een beleidsonderzoek te laten uitvoeren, dan zal dit altijd gedaan worden door een extern onderzoeksbureau die ver van jouw gemeente of zorginstelling vandaag ligt.  Een goed voorbeeld hiervan is een onderzoeksbureau in Groningen. Alleen op die manier is het mogelijk om een objectief advies te krijgen over de ingewikkelde vraagstukken. Tijdens het onderzoek zal het onderzoeksbureau achterhalen waar het succes van een bepaald beleid ligt en waar eventueel verbeteringen nodig zijn. Zo wordt onder andere de situatie met de desbetreffende doelgroep in kaart gebracht om hier vervolgens een objectieve analyse van te maken. 

 

Begin met het verzamelen van informatie

Wellicht vraag jij je nu af: maar hoe gaat het onderzoek nou in zijn werking? Dit wordt door het extern onderzoeksbureau gedaan door enquêtes uit te zetten en gesprekken te voeren met directe betrokken partijen en personen. Aan de hand hiervan is het mogelijk om diverse aspecten beter in beeld te brengen die van invloed zijn op de gemeente of zorginstelling. Een aantal goede voorbeelden hiervan zijn: maatschappelijk ondernemen, jeugdzorg en armoede.

Na het onderzoek worden alle resultaten geanalyseerd door het extern onderzoeksbureau die vervolgens met concrete adviezen komt. Op die manier kan je in een oogopslag zien waar het beleid aangescherpt moet worden om jouw gemeente of zorginstelling weer in lijn te trekken met het toekomstplan. Om scherp te blijven is een beleidsonderzoek niet voor niets om de 5 jaren verplicht voor gemeenten in ons land. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.